Goed Doel

De Nieuwkoopse Santarun 2021 heeft als goed doel de gehandicapte kinderen in Oeganda te helpen aan een toekomst.

In Bukedea, Oeganda, zijn er in de scholen ruim tweeduizend kinderen met een fysieke handicap. Het merendeel van deze kinderen dankt de handicap aan een injectie met Quinine tegen Malaria. Na deze injectie hebben ze littekenweefsel ontwikkeld onder in hun rug. Dit weefsel blokkeert zenuwen, spieren en bloedvaten. Het resultaat is dat kinderen zich slecht en traag ontwikkelen, dat ze problemen hebben met bewegen, zitten en zich ontlasten en dat ze vaak veel pijn hebben.

Met een operatie kan de ontstane blokkade worden opgeheven. Daardoor krijgen de spieren, zenuwen en bloedvaten ruimte en kunnen weer functioneren en zich ontwikkelen. Het Kumi Hospital is gespecialiseerd in dit soort operaties. Dankzij financiële donoren zijn in januari 2019 36 kinderen geopereerd door Oegandese en Nederlandse artsen.

Na de operatie konden de kinderen het verschil al ervaren. Enkele dagen later waren er al kinderen die in de tuin van het ziekenhuis uitprobeerden wat hun lichaam al meer kon; daar werden ze heel blij van. Ook krijgen de kinderen fysiotherapie om het bewegen onder controle te krijgen.

Na een paar maanden was het resultaat overweldigend en de blijdschap ook. De helft van de kinderen was geheel genezen. Voor de andere helft was er een enorme verbetering, en ging het genezingsproces nog verder.

Rotary Bukedea en Rotaryclubs in Nederland zetten zich in om deze kinderen een toekomst te geven. Per kind kost een operatie slechts € 100.

Met de opbrengst van de SantaRun willen we zoveel mogelijk kinderen laten opereren.